Sretni novogodisnji praznici 2013!
Pijace Srbije

SARADNJA VELETRŽNICA I TRŽNICA ZAPADNOG BALKANA

Beograd, oktobar 2010.

Predstavnici veletržnica i tržnica iz Srbije, Mađarske, Hrvatske, Makedonije i Federacije Bosne i Hercegovine potpisali su 19. oktobra u Beogradu Deklaraciju o umrežavanju. Ovaj dokument je verifikovan tokom međunarodnog skupa pod nazivom "SARADNJA IZMEDJU VELETRŽNICA I TRŽNICA ZAPADNOG BALKANA", koji je 18. i 19. oktobra održan u "Sava centru."
Cilj skupa je unapređenje i jačanje regionalnog povezivanja veletržnica i tržnica zemalja Zapadnog Balkana i uspostavljanje platforme za redovnu razmenu informacija, iskustava i znanja u vezi sa relevantnim nacionalnim i zakonodavstvom EU, organizacionom strukturom tržišta, bezbednosti hrane, sistema kvaliteta, kao i informacija o tržišnim kretanjima poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.
Organizatori skupa bili su Stalna radna grupa za regionalni i ruralni razvoj za Jugoistočnu Evropu (SWG) i Poslovno udruženje pijaca Srbije uz podršku JKP "Gradske pijace" iz Beograda.
O bezbednosti hrane na pijacama, što je bila vodeća tema skupa, govorio je Dragan Pušara, magistar kvaliteta i bezbednosti hrane, direktor JKP „Gradske pijace" iz Beograda.

Prezentacije učesnika skupa možete skinuti ovde.
Sarajevo, mart 2011.

U organizaciji Stalne radne grupe za regionalni i ruralni razvoj u Jugoistočnoj Evropi (SWG) i Udruženja pijaca Srbije u Sarajevu je 28. i 29. marta održan drugi radni sastanak pod nazivom " Saradnja izmedju veletržnica i tržnica Zapadnog Balkana".
Uspešan domaćin i suroganizator skupa je bilo Kantonalno javno komunalno preduzeće „Trržnice - pijace" iz Sarajeva.
U radu skupa su učestvovali predstavnici nacionalnih udruženja iz Srbije (Udruženje pijaca Srbiije) i Hravstke (Udruga hrvatskih tržnica) kao i više od četrdeset predstavnika veletržnica i tržnica iz Makedonije i Federacije Bosne i Hercegovine. Kao gosti ili predavači na skupu su učestvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Republike Hrvatske, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BIH i USAID-a.
Prvog dana skupa održane su tri prezentacije i to:

  • "Značaj bezbednosti hrane i standarda kvaliteta hrane u primarnoj poljoprivredi i prehrambenoj industriji sa posebnim osvrtom na zahteve tržnica i veletržnica" /predavač Mr. Goran Angelovski, Eko-Grup, Makedonija/
  • „Implementacija marketing standarda za voće i povrće na tržnicama i veletržnicama - pravila propisana zakonom i upotreba u praksi"/predavač Andreja Martonja-Hitrec, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Republike Hrvatske/
  • "Poljoprivredni i prehrambeni proizvodi sa oznakama regionalnog porekla (PDO), proizvodi sa oznakama geografskog porekla (PGI) i tradicionalni specijaliteti domaće hrane (TSG) - primeri dobre prakse vezani za marketing u poljoprivredi i prehrambene proizvode sa PDO, PGI i TSG oznakama na tržnicama I veletržnicama"/predavač Jelena Đugum, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Republike Hrvatske/

O primerima iz prakse vezanim za osnovne teme skupa govorili su Miljenko Ernoić, sekretar Udruge hrvatskih tržnica („Sertificirani proizvodi seljačkih tržnica") i Savo Duvnjak, izvršni direktor Udruženja pijaca Srbije („Regionalni brendovi domaće hrana na pijacama u Srbiji").
U završenom delu skupa učesnici su dogovorili nastavak saradnje i dalje unapređenje i jačanje regionalnog povezivanja nacionalnih udruženja, veletržnica i tržnica Zapadnog Balkana.
Tokom dvodnevnog boravka u Sarajevu učenici radnog sastanka pod nazivom
"Saradnja izmedju veletržnica i tržnica Zapadnog Balkana" su posetili Kantonalno javno komunalno preduzeće „Tržnice-pijace". Preduzeće je predstavio gospodin Suljo Džafo, direktor KJKP "Tržnice-pijace" a potom je organizovan obilazak najznačajanijih sarajevskih pijaca.